top of page

דבר היו"ר - חסיה בן ישראל  

hasia.jpeg

עבדתי כ-40 שנה במיח"א בתפקידים שונים ובשנים האחרונות מאז פרשתי לגמלאות אני חברה בעמותה. משנת 2011 אני בתפקיד יו”ר העמותה.

זה לא סוד, עולם החרשות נחת עלי ללא התרעה, כאשר הפכתי בגיל צעיר אם לילדה חרשת. הגורל הניח לפתחי אתגר לא פשוט, אך גם זכות גדולה.
האתגרים, הדילמות והקונפליקטים של הורות וחינוך לילד עם לקות בשמיעה שזורים מאז לידתה של בתי ענת בחיי האישיים והמקצועיים כאחד, והם סימנו את מה שצפוי להיות תחילתו של מסע מדהים, של גילוי ולמידה, שהכניס לחיי מיימדים שונים ומיוחדים.

העיקרון שהנחה אותי בעבודה עם הילדים במיח”א היה לאפשר נקודת זינוק והתחלה טובה לילדים וליצור בסיס איתן שיאפשר להם לגדול ולהתפתח. היה לי ברור, כמעט מההתחלה, שצריך למצוא דרך לחנך את הילדים כך שיוכלו לבחור בבגרותם, ממש כמו חבריהם השומעים: מה לעשות; מה ללמוד;  היכן לגור; לבחור את מי הם רוצים כחבר קרוב. ובעיקר, שהנכות לא תגדיר את חייהם ותכתיב את עתידם; שלא תהיה מכשול בלתי עביר, אלא תהווה אתגר שאפשר להתמודד אתו. רציתי סביבה שתקבל את הילדים שלנו קבלה של אמת, שלמים, למרות השמיעה החסרה, אך בה בעת להכין אותם הכי טוב למציאות שמחוץ למיח”א, לחיים בעולם האמיתי – שילוב בקהילה.

החזון שלנו במיח”א הוא חזון פשוט, כמעט טריוויאלי. אנחנו חושבים שלכל ילד יש זכות של ממש לממש את הפוטנציאל הטמון בו. שלכל משפחה יש זכות לגדל ולחנך את ילדיה בהתאם לתרבותה ולערכים שלה. שהצוות הטיפולי צריך להתבסס על כוח אדם מקומי איכותי, ששולט בכל שיטות השיקום המוכרות.

ובעיקר, שטיפול איכותי, טכנולוגיות מתקדמות ושיקום מיטבי צריכים לעמוד לרשות כולם, ללא כל תלות בגורמים כמו מיקום גיאוגרפי, השכלה, מוצא, ומצב סוציו-אקונומי.
העבודה שלנו במיח”א תמיד השתדלה להיות נאמנה לחזון, ואני משוכנעת שהיא תוסיף להיות נאמנה לו אף בעתיד. מרכיב דומיננטי בתפיסת עולמי החינוכית, שנובע גם הוא מהחוויה הפרטית שלי כאם לילדה חרשת, הוא ההכרה בתפקיד הקריטי של הבית וההורים בתהליך החינוכי.
ה”אני מאמין” של מיח”א תמיד היה העמדת המשפחה במרכז התהליך השיקומי. במיח”א ההורים לומדים שלהם היכולת לקחת חלק מרכזי בתהליך הטיפולי– שיקומי של ילדם, שהם שותפים מרכזיים בו, שהם יכולים להשתמש בכלים הטיפוליים שהם רוכשים מאתנו וליישמם בחיי היום יום, בבית ובמסגרות ההמשך, להורים יכולת השפעה גדולה. ללקות בשמיעה השפעה מהותית על התפתחות הילד בתחומים מגוונים: התקשורתי, השפתי, הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי. העקרונות שתמיד הנחו אותנו במיח”א היו  איתור וטיפול מוקדם, ניצול הגיל הקריטי לרכישת שפה, הקניית מיומנויות תקשורתיות, וצמצום הפערים הנוצרים כתוצאה מהנכות. אנחנו במיח”א תמיד השתדלנו להיות קשובים לשינויים הטכנולוגיים, במטרה להעניק שירות איכותי ועדכני לילדים ולהוריהם. אני משוכנעת שמיח”א תוסיף להיות חלוצה ומובילת דרך ביישום הגישות החדשות, בהתאם ליכולות ולצרכים של כל ילדה וילד. העשייה המקצועית במיח”א התאפשרה ומתאפשרת הודות לאותם אנשים שהקימו את העמותה, ומאז דאגו ללא לאות לבסס ולהרחיב את השירות לטובת הילדים ומשפחותיהם. הקימו מרכז וטיפחו שירות מקצועי הפתוח לכול והכול בהתנדבות. על כך נתונה להם תודתנו העמוקה.

אני מאמינה בצוות המקצועי הנהדר שאותו מובילה כיום מנהלת המרכז שלנו שירלי קפלן, באתגרים ובמשימות שעוד עומדים בפניה ובפנינו. שירלי מרימה את הרף המקצועי ושותפה פעילה בכנסים בינלאומיים  ובארץ ושמה את העשייה הטיפולית- השיקומית הנעשית בבאר שבע והדרום “על המפה”. שלוחה ברכה לילדים בוגרי מיח”א – חלקם אינם כבר ממש ילדים, לחלקם כבר יש ילדים משל עצמם  – ולהורים שהעשירו אותי ולימדו אותי שיעורים חשובים בכל יום חדש בגן.

אני כאן, ממשיכה להתנדב ומוכנה תמיד לעזור.

חסיה בן ישראל ,יו”ר

bottom of page